صفحه اصلی | مدیریت خبرها | مشاهده خبرها |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
سوالات استان شناسی ( جغرافیا) سال دهم
۱۳۹۶/۰۳/۱۳
سوالات درس 4 استان شناسی ( منابع طبیعی استان )
1- استان زنجان جزء کدام حوضه های آبریز محسوب می شود ؟ الف ) حوضه آبریز قزل اوزن ( دریای خزر ) ب ) حوضه آبریز رود شور ( دریاچه نمک قم )
2- بیشتر سطح استان در کدام حوضه آبریز قرار دارد ؟ حوضه آبریز قزل اوزن
3- مهمترین رود استان چه نام دارد ، ازکجا سرچشمه گرفته ، چه شعباتی را در استان دریافت کرده ، با چه نامی و به کجا می ریزد ؟ قزل اوزن از ارتفاعات چهل چشمه کردستان سرچشمه گرفته ، شاخه های بزینه رود ، سجاس رود و زنجان رود را در استان دریافت کرده و در منجیل پس از دریافت شاخه شاهرود به نام سفیدرود در حسن کیاده به دریای خزر می ریزد .
4- زنجان چای ( زنجان رود ) از کجا سرچشمه گرفته ،در چه جهتی جریان پیدا کرده و به کجا می ریزد ؟ از آق داغ در سلطانیه سرچشمه گرفته و از جنوب شرق به شمال غرب جریان می یابد و در روستای رجعین به قزل اوزن می پیوندد .
5- ابهرچای ( ابهررود ) از چه شاخه هایی تشکیل شده ، از کجا سرچشمه گرفته و با چه نامی و به کجا می ریزد ؟ از دو شاخه اصلی و فرعی تشکیل شده که سرچشمه اصلی آن از کوه های کینه ورس و شاخه فرعی آن از الله داغی سرچشمه می گیرد . در شهر ابهر این دو شاخه بهم می پیوندند و با اتصال به رود شور به دریاچه نمک قم می ریزند .
6- سجاس چای ( سجاس رود ) از کجا سرچشمه گرفته ، چه شاخه هایی را دریافت کرده و با چه نامی و به کجا می ریزد ؟ از ارتفاعات مزید آباد ( قرخ بلاغ ) خدابنده سرچشمه می گیرد ، با پیوستن رودهای جوقین و اوزون دره رود خویین را به وجود می آورد وبه قزل اوزن می ریزد .
7- خره چای (خره رود ) از کجا سرچشمه گرفته ، با چه نامی و به کجا می ریزد ؟ از ارتفاعات چمن خرابه بلقیس در جنوب شهرستان خدابنده سرچشمه گرفته و پس از خروج از استان به رود شور پیوسته و به دریاچه نمک قم می ریزد .
8- چه عواملی در سال های اخیر سبب پایین رفتن سطح آبهای زیرزمینی استان شده و پیامد آن چه بوده است ؟ وقوع خشکسالی های متعدد و حفر بسیار زیاد و بی رویه چاه های عمیق و نیمه عمیق سطح آبهای زیرزمینی پایین رفته که پیامد آن خشک شدن اکثر قنات ها و چشمه ها بوده است .
9- معروف ترین چشمه های آب معدنی استان را نام ببرید . چشمه آبگرم وننق ، چشمه آبگرم ابدال ، چشمه آبگرم گرماب ، چشمه آبگرم حلب انگوران و چشمه شاهبلاغی سلطانیه .
10- کدام خطر طبیعی از نظر تعداد وقوع رتبه اول را در بین مخاطرات طبیعی دارد ؟ سیل
11- سیل در استان زنجان بیشتر در کجا و بر اثر چه عواملی اتفاق می افتد ؟ در حوضه قزل اوزن و در فصل بهار به دلیل بارش باران و ذوب برف های زمستانی .
12- انواع مراتع استان را بیان کنید . 1- مراتع قشلاقی در دشت های استان ( ضعیف ) 2- مراتع میان بند در کوهپایه ها ( متوسط ) 3- مراتع ییلاقی در ارتفاعات طارم ، ماه نشان و زنجان ( خوب ).
13- مهم ترین علل تخریب مراتع استان زنجان را ذکر کنید . 1- تعدادزیاد دام 2- تعداد جمعیت بهره بردار 3- تبدیل و شخم مراتع 4- آتش سوزی مراتع
14- جنگل های طبیعی در چه مناطقی از استان مشاهده می شوند ،چه ویژگی هایی داشته و از چه نظر اهمیت دارند ؟ در ارتفاعات شهرستان طارم و قسمت هایی از ماه نشان به صورت پراکنده مشاهده می شوند . 1- آثار و بقایای جنگل های تجارتی و صنعتی شمال کشور بوده 2- در نتیجه بهره برداری بی رویه و عدم حفاظت در گذشته مورد تخریب قرار گرفته 3- اکنون به صورت جنگل های غیر تولیدی و مخروبه درآمده است . نگهداری از این جنگل ها از نظر حفاظت آب و خاک ، محیط زیست و اکوسیستم اهمیت زیادی دارد .
15- جنگل های دست کاشت صنوبر در گذشته و امروزه بیشر در چه مناطقی کاشته شده اند ؟ از قدیم در اکثر نقاط استان به صورت متراکم یا پراکنده در حواشی مزارع کشت و بیشتر در ابهر ، خرمدره و ماه نشان کاشته شده اند .
16- مناطق حفاظت شده استان را نام ببرید . 1- منطقه حفاظت شده سرخ آباد 2- منطقه حفاظت شده انگوران 3- پناهگاه حیات وحش انگوران .
سوالات در س 5 استان شناسی ( مسائل زیست محیطی استان و راه حل های آن )
1-عوامل طبیعی آلوده کننده هوای استان ناشی از کدام منابع می باشد ؟ وزش بادهای شدید و ایجاد گردو غبار درسطح منطقه ای و وزش بادهای همراه با گردوغبار از کشورهای دیگر
2- چند مورد از عوامل انسانی آلوده کننده هوای استان را نام ببرید . وسایل نقلیه ، سوزاندن زباله ، تخریب ساختمان ، وسایل گرمایشی منازل و صنایع .
3- به چه دلیل صنایع استان نقش زیادی در آلودگی هوای استان دارند؟ به دلیل مصرف سوخت های فسیلی و عدم استفاده از فیلتر مناسب .
4- منابع طبیعی آلوده کننده آبهای استان را بیان کنید . 1- فرسایش در حوضه رودهای استان که حجم زیادی از خاک ها را شسته و وارد آبهای سطحی ازجمله قزل اوزن و خره چای می کند 2- آبهای زیرزمینی تشکیل شده در لایه های سنگی شور ازجمله منطقه ماه نشان که باعث آلودگی آبها می شود .
5- منابع انسانی آلوده کننده ی آبهای استان شامل چیست ؟ الف )آلودگی های حاصل از فاضلاب های شهری و روستایی 2- آلودگی های حاصل از پساب واحدهای صنعتی 3- آلودگی های حاصل از فعالیت های کشاورزی
6-یکی از مهم ترین منابع آلودگی محیط زیست استان چیست ؟ تولید زباله ( پسماند )
سوالات در س 6 استان شناسی ( تقسیمات سیاسی استان )
1- شهرستان های استان را نام برده و مراکز آنها را ذکرکنید . 1- زنجان ( زنجان ) 2- ابهر ( ابهر ) 3- خدابنده ( قیدار ) 4- ماه نشان ( ماه نشان ) 5- طارم ( آب بر) 6- ایجرود ( زرین آباد ) 7- خرمدره ( خرمدره ) 8- سلطانیه ( سلطانیه )
سوالات در س 7 استان شناسی ( ویژگی های جمعیتی استان )
1-استان زنجان ازنظر جمعیت رتبه چندم کشور را به خود اختصاص داده است ؟جمعیت استان طبق آمار سال 1390 برابر 1015734 نفر است که 35/1 درصد جمعیت کشور در این استان ساکن هستند و رتبه بیست و پنجم (25) را دارد .
2- سه شهرستان پرجمعیت استان را نام ببرید . زنجان ، خدابنده و ابهر
3- عوامل مهم افزایش جمعیت شهری و کاهش جمعیت روستایی استان چه بوده است ؟ مهاجرت های روستایی – شهری و تبدیل نقاط روستایی به شهر
4- تراکم نسبی جمعیت استان چگونه است ؟ تراکم نسبی جمعیت استان طبق آمار سال 1390 برابر 47 نفر در کیلومترمربع است که نسبت به میانگین تراکم کشور (46 ) نفر در کیلومترمربع اندکی بالاتر است .
5- استان زنجان ازنظر تراکم جمعیت رتبه چندم را درکشور دارد و عوامل موثر در آن چه بوده است ؟ رتبه 18 را دارد . وضعیت مناسب استان به لحاظ شرایط جغرافیایی – محیطی و موفعیت ارتباطی از مهم ترین عوامل موثر در آن بوده است .
6- ساختمان سنی جمعیت استان چگونه است ؟ بیشترین میزان جمعیت استان در گروه سنی 19-15 و 24-20 ساله قرار دارد که نشان دهنده جوانی جمعیت استان است .
7- کدام شهرستان های استان از نرخ رشد جمعیت بالایی برخوردارند ؟ خرمدره و زنجان
8- استان زنجان ازنظر مهاجرت چه وضعیتی دارد ؟ استان زنجان همواره در طول سالیان گذشته یکی از عمده ترین استان های مهاج فرست در کشور بوده است .
9- مقصد مهاجران درون استان بیشتر کدام شهرستان های استان بوده و علل اصلی جذب مهاجران به این شهرستان ها چه بوده است ؟ شهرستان های زنجان ، ابهر و خرمدره بوده است . قرارگیری این شهرستان ها در کریدور توسعه استان ، همجواری آنها با رودخانه های پرآب و دشت های حاصلخیز و استقرار صنایع و کارخانجات در پیرامون آنها .
10- بیشترین سهم مهاجران واردشده به استان و خارج شده از استان به ترتیب متعلق به کدام استان های کشور بوده است ؟ استان های تهران ، آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی ( استان های وارد شده به استان ) و استان های تهران ، قزوین و قم ( استان خارج شده از استان ) .
مهم ترین علل مهاجرت در سطح استان کدامند ؟ 1- دسترسی به منابع درآمد و فرصت های شغلی 2- دسترسی به امکانات ، خدمات و تسهیلات بهتر 3- ادامه تحصیل و بهبود وضعیت آتی فرزندان
سوالات در س 8 استان شناسی ( شیوه های زندگی در استان )
1- به چه دلیل استان زنجان از گذشته های دور مورد توجه عشایر بوده است ؟ داشتن شرایط طبیعی مناسب برای زندگی عشایری ( مناطق ییلاقی و قشلاقی )
2- مهم ترین ایلات و عشایر محدوده استان را نام برده و بنویسید در حال حاضر چه وضعیتی دارند ؟ ایل های سون ( شاهسون ) ، اوصانلو ، مقدم ، افشار ، بیگدلی ، بیات و خدابنده لو که در حال حاضر یکجانشین شده و ازطریق رمه گردانی روزگار می گذرانند .
3- بیشتر روستاهای پرجمعیت و تاریخی استان در کجا و به چه شکلی استقرار یافته اند ؟ در امتداد رودهای قزل اوزن ، زنجان چای و ابهرچای و به شکل خطی ( طولی ) استقرار یافته اند .
4- کدام شهرستان بیشترین صنایع روستایی را به خود اختصاص داده است ؟ طارم
5- شهرهایی با قدمت تاریخی در استان کدامند ؟ زنجان ، ابهر ، خرمدره ، سلطانیه و قیدار .
6- نقاطی را که در دهه های اخیر به شهر تبدیل شده اند ، نام ببرید . هیدج ، صائین قلعه ، ماه نشان ، آب بر ، دندی ، گرماب ، زرین آباد ، سجاس ، زرین رود ، چورزق ، حلب ، سهرورد ، ارمغانخانه و نیک پی.
7- چه عواملی موجب توسعه شهرنشینی در شهر زنجان شده است ؟ دسترسی به منابع آب ، شرایط مناسب توپوگرافی ، جذب مازاد محصول و ارائه خدمات متقابل به حوزه نفوذ ، موقعیت ارتباطی مناسب ، مرکزیت اداری و سیاسی ، گسترش صنایع و احداث دانشگاهها و مراکز آموزش عالی .
8-یکی از مهم ترین مشکلات شهری زنجان در حال حاضر چیست و برای مقابله با آن چه راهکاری ارائه شده است ؟ شلوغی و ترافیک در خیابان های اصلی شهر است . یک طرفه کردن اغلب خیابان های اصلی شهر ، احداث زیرگذرها و ساخت خیابان های جدید .
9- دومین شهر پرجمعیت استان چه نام دارد و چه عواملی موقعیت مناسبی را برای توسعه این شهر به وجود آورده است ؟ ابهر . موقعیت ارتباطی مناسب ، دسترسی به منابع آبی دائمی مطمئن ، ایجاد و گسترش صنایع .
10- سومین شهر پرجمعیت استان کدام است ؟ و نام کدام شهر تداعی کننده ی باغات و سرسبزی است ؟ خرمدره
11- چه عاملی سبب شده که سلطانیه علی رغم عظمت تاریخی خود ، از رشد زیادی برخوردار نشود ؟ فاصله اندک این شهر از خطوط ارتباطی اصلی و کمبود آب .
12- چه عاملی موجب شده که شهر قیدار با وجود قدمت بالای شهر در مرکزیت سیاسی و اداری شهرستان و حوزه نفوذ وسیع روستایی از رشد و توسعه بالایی برخوردار نشود ؟ دور بودن شهر از کزیدور توسعه استان .
13- عمده ترین مشکلات زندگی شهری زنجان را بیان کنید . 1- حاشیه نشینی در زنجان که عمدتا بر اثر مهاجرت های روستایی – شهری به وجود آمده است 2- تورم ، گرانی مسکن و اجاره بها 3- ترافیک ، آلودگی هوا و آلودگی صوتی 4- کمبود امکانات و ظرفیت های شهری مانند کاهش سرانه فضای سبز شهری ، مراکز تفریحی ، آموزشی و فرهنگی .
سوالات در س 12 استان شناسی ( قابلیت ها و جاذبه های گردشگری استان )
1-چه عواملی موقعیت مناسبی را در زمینه گردشگری در استان فراهم آورده است ؟ داشتن آب وهواهای متنوع ، قرارگرفتن در مسیر اروپا ، نزدیکی به پایتخت ، همجواری با هفت استان مهم ، امکانات حمل ونقل مناسب .
2-جاذبه های گردشگری استان به چند بخش تقسیم می شوند ؟ 1- جاذبه های تاریخی فرهنگی 2- جاذبه های طبیعی
3-جاذبه های گردشگری ، تاریخی فرهنگی و مذهبی استان شامل چیست ؟ 1- اماکن تاریخی شامل : عمارت ها ، پل ها ، کاروان سراها ، قلعه ها و بازار 2- اماکن متبرکه و زیارتی شامل : بقاع و امام زاده ها و مساجد مهم .
4-مهم ترین جاذبه های گردشگری ، طبیعی استان شامل چیست ؟ 1- غارها 2- آبشارها 3- چشمه های آب معدنی و آب گرم 4- کوه ها 5- دریاچه ها و تالاب ها و ....
5- کدام شهرستان های استان بیشترین آبشارها را دارند ؟ ابهر و طارم
6- نواقص عمده چشمه های آب گرم و آب معدنی استان چیست ؟ فقدان هرگونه امکانات و تاسیسات جانبی
7- مهم ترین جاذبه های گردشگری شهرستان ابهر را نام ببرید . جاذبه های فرهنگی ، تاریخی و مذهبی شامل : بقعه پیراحمدزهرنوش ، امام زاده اسماعیل شناط ، بقعه زیدالکبیر ، مسجد جامع قروه ، گنبد سلطانیه ، چلبی اوغلی ، بقعه ملاحسن کاشی ، معبد داش کسن ، تپه نور و جاذبه های طبیعی شامل : آبشار کله خانه ، آبشار خراسانلو ، آبشار امیرآباد ، چشمه شاهبلاغی ، باغ های ابهر ، سدکینه ورس سدخلیفه لو
8- مهم ترین جاذبه های گردشگری شهرستان خرمدره را نام ببرید . جاذبه های فرهنگی ، تاریخی و مذهبی شامل : تپه تاریخی خالصه ، حمام یان یان و جاذبه های طبیعی شامل : باغ های خرمدره
9- مهم ترین جاذبه های گردشگری شهرستان ایجرود را نام ببرید . جاذبه های فرهنگی ، تاریخی و مذهبی شامل : مسجد تاریخی جوقین ، صخره قرخ پله گلابر ، میل خوئین و جاذبه های طبیعی شامل : سد گلابر ، پیست اسکی پاپایی و...
10- مهم ترین جاذبه های گردشگری شهرستان طارم را نام ببرید . جاذبه های فرهنگی ، تاریخی و مذهبی شامل : قلعه سانسیز ، امام زاده محمدباقر ، آتشکده های آب بر ، الزین ، گیلانکشه وتشویر ، امام زاده جعفر ، تپه باستانی گورقلعه و جاذبه های طبیعی شامل : درخت کهنسال دستجرده ، یخچال طبیعی ولیدر ، رودخانه قزل اوزن ، منطقه حفاظت شده سرخ آباد ، ییلاق های کوه های تالش و طارم ، سد کردآباد ، غار خرمنه سر، ییلاق های سیاه ورود ، دریاچه کوهسار و.....
11- مهم ترین جاذبه های گردشگری شهرستان ماه نشان را نام ببرید . جاذبه های فرهنگی ، تاریخی و مذهبی شامل : قلعه بهستان ، یاستی قلعه انگوران و جاذبه های طبیعی شامل : دودکش جن ، بش باجیلار ، منطقه حفاظت شده انگوران ، دربند قاطرچی ، معدن مس بایچه باغ و....
12- مهم ترین جاذبه های گردشگری شهرستان خدابنده را نام ببرید . جاذبه های فرهنگی ، تاریخی و مذهبی شامل : مسجد جامع سجاس ، سهرورد زادگاه شیخ اشراق ، بقعه قیدار نبی و جاذبه های طبیعی شامل : غار کتله خور ، زرین غار ، پیغمبرداغی و یخچال های طبیعی آن
13- مهم ترین جاذبه های گردشگری شهرستان زنجان را نام ببرید . جاذبه های فرهنگی ، تاریخی و مذهبی شامل : پل های تاریخی حاج سیدمحمد ، میربهاءالدین و سردار ، بازار زنجان ، امام زاده سیدابراهیم ، عمارت ذوالفقاری ، بنای رختشویخانه ، مسجد جامع ، مسجد خانم ، کاروانسرای سرچم و کاروانسرای سنگی زنجان و جاذبه های طبیعی شامل : اطراف رودخانه زنجان چای ، دشت سهرین ( دشت آهوان ) ، سد تهم ، مجموئه ائل داغی ( گاوازنگ ) ، غار گلجیک و.......
سوالات در س 13 استان شناسی ( توانمندی های اقتصادی استان )
1- استان زنجان به چه دلیل در گذشته به عنوان انبار غله ایران به شمار می رفته است ؟ آب و هوای سازگار و مناسب با کشت غلات و حبوبات و......
2-اقداماتی را که موجب افزایش تولیدات کشاورزی و ارتقای جایگاه استان شده اند بیان کنید . 1- توسعه کشت گلخانه ای 2- توسعه و گسترش صنایع تبدیلی و فراوری محصولات کشاورزی 3- ایجاد و توسعه مراکز ترویج خدمات کشاورزی 4- حمایت از کشاورزان نمونه استان 5- توسعه سیستم های نوین آبیاری و پوشش انهار
3- مهم ترین مشکلات بخش کشاورزی استان را بیان کنید . 1- وقوع خشکسالی های متعدد و سرمازدگی 2- کاهش سطح آب های زیرزمینی 3- عدم تجمیع اراضی زراعی 4- افزایش غیرمجاز چاه های عمیق و نیمه عمیق و......
4- به چه دلیل استان زنجان در زمینه فعالیت های دامپروری از وضعیت بهتری برخوردار است ؟ داشتن مراتع وسیع و نزدیکی به بزرگ ترین بازار مصرف کشور
5- چه عواملی شرایط مطلوبی را برای فعالیت های صنعتی و تمرکز سرمایه گذاری بخش خصوصی در استان ایجاد کرده است ؟ قرارگرفتن استان در مسیر جاده ترانزیت ، آزادراه تهراه – تبریز ، راه آهن ، همجواری با استان های مهم و صنعتی و دسترسی به امکانات و تاسیسات زیربنایی .
6- مهم ترین صنایع دستی استان را نام ببرید . ملیله کاری ، چاروق دوزی ، چاقوسازی ، فرش بافی ، مسگری ، سفال گری
7- مهم ترین محورهای ارتباطی استان را بیان کنید . 1- خط آهن زنجان – تهران 2- خط آهن زنجان – تبریز 3- آزادراه زنجان – تهران 4- آزادراه زنجان – تبریز 5- جاده زنجان – زرین آباد – بیجار 6- جاده ابهر – رشت 6- جاده قیدار- زرین رود – همدان 7- جاده زنجان - طارم- رشت